5F1 Tweed Champ

Fender 5F1 Champ oli ensimmäinen rakentamani putkivahvistin, ja toinen rakentamani kitaravahvistin (ensimmäinen oli pieni ”transistorikombojuttu”). Muistelen rakentelun tapahtuneen vuonna 2005. Kaikki dokumentaatio (eli valokuvat) ensimmäisestä Champ-vahvistimestani ovat kadonneet sinne minne digitaaliset kuvat katoavat. Vahvistin oli kuitenkin rakennettu Celeston-merkkisen radion koteloon, ja siinä oli Jensen C10Q-kaiutin. Se kaiutin on minulla vieläkin tallessa. Vahvistin ei ollut missään tapauksessa hyvin tehty. Se oli toimiva, mutta juuri sellainen kuin ensimmäinen vahvistin on. Huonosti tehty, mutta toimiva.

Otin siis jälleen asiakseni 5F1 Champin rakentamisen. Vahvistimen rakentaminen on nyt helpompaa kuin koskaan. Internet on täynnä rakennussarjoja, esimerkkejä, ohjeita, komponentteja myyviä verkkokauppoja, referenssikuvia sekä vähintään vuosikymmenen edestä foorumipostauksia. Niiden kahlaamisella on hyvä aloittaa.


Nykyajan innoittamana minäkin otin muutaman helpottavan askeleen. Chassis on valmis Champ-chassis, ja tweed-kotelo on Belgiasta. Aiemmin olisin vääntänyt ja porannut chassiksen itse alumiinista ja tehtyt itse tai teettänyt puukotelon jollakulla harrastetoverilla. Vuodet ovat vierineet myös harrastetoverien kohdalla, joten oli helpompaa tilata tavara ns. ulkoa.


Komponenttivalinnoissa menin oikeastaan siitä mistä olen aina ennenkin mennyt. Helposta kohdasta. Käyttämäni komponentit ovat todennäköisesti suunnilleen sitä mitä keskihintaisen rakennussarjan mukana tulee. Tosin näin yksinkertaisen vahvistimen kohdalla ei ajaudu vararikkoon vaikka käyttäisi NOS-osia, etuasteputkea lukuunottamatta.

En kuitenkaan mennyt aivan yksinomaan helpointa reittiä. Tein esimerkiksi eyelet-levyn itse. Nykyaikaisten vastusten jalat ovat liian lyhyitä jotta ne ulottuisivat ”vintageuskottavan” turret- tai eyelet-levyn nastojen väliin. Jostain syystä rakennussarjat ja valmiit levyt ovat aina liian leveitä.


Lisäksi tein vahvistimeen pieniä yksityiskohtia, kuten alumiinisen ”tyyppikilven” ja maalarinteippitarran johon raapustin nimeni kuten Fenderin työntekijät 50-luvulla. Askartelin myös kirjekuoren jossa on vahvistimen kytkentäkaavio ja jännitetaulukko. Saatan myös olla yksi harvoista joka on etsinyt vahvistimeensa paitsi alkuperäisen RCA-runkoliittimen, myös alkuperäisen 50-luvun RCA-urosliittimen kangaskaapelien päähän. Useimmat kloonit ja rakennussarjat käyttävät tavallista 6,3mm plugia ja jakkia.


Rakensin edellisen vahvistimeni vuonna 2011, eli seitsemän vuotta aiemmin. Ajattelin silloin että 5E3 Deluxe on hyvä viimeinen vahvistin. Nyt tietenkin ajattelen että 5F1 Champ on hyvä viimeinen vahvistin, mutta olkoon rakennustauko tällä kerralla minkä mittainen hyvänsä, olen vahvistimeeni erittäin tyytyväinen.

Minäkin hummailin ylimääräisiä euroja mm. Sozon kondensaattoreihin, vaikka edelleen epäilen niiden olevan lähinnä huijausta. Putkiksi valitsin RCA 5Y3GT-tasasuuntaajan, Sylvania 6V6GT-pääteputken ja Groove Tubesin 12AX7-R etuasteputken. Mielestäni NOS 12AX7-putket maksavat aivan liikaa, kuten Groove Tubesitkin.


Kaiutin on WGS G8C. Moderni myönnytys soundin alttarille. Normaalisti (aiemmin) valintani olisi ollut Weber Alnico Signature. Jos kuitenkin oikein kovasti jään kaipaamaan vintage-soundia, minulla on 6” Goodmans alnico-kaiutin, sekä monta vanhaa kahdeksan tuuman putkiradiokaiutinta sitä kaipuuta tyydyttämään. Tässä champissa WGS on erinomainen, ja suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.

TG-Music Fender 5F1 clone
TG-Music Fender 5F1 clone

50’s tweed
CHAMP and other assorted love songs

Vahvistimet

  1. -5F1 Champ

  2. -5E3 Deluxe


50’s tweed
CHAMP and other assorted love songs

TG-Music 5F1 Champ kytkentäkaavio jännitteineen.


50’s tweed
CHAMP and other assorted love songs

50’s tweed
CHAMP and other assorted love songs

50’s tweed
CHAMP and other assorted love songs