TG-Music DOD 250 Overdrive/preamp

Loppuvuonna 2016 kirjoitin monen vuoden tauon jälkeen rakenteluohjeen efektipedaalille. Valitsin ohjeeseen DOD250 overdrive/preamp -pedaalin sen yksinkertaisuuden ja käyttömahdollisuuksien monipuolisuuden vuoksi. Suunnittelin ja teetin ohjeeseen sopivan piirilevyn, ja koko 50 kappaleen sarja piirilevyjä lähti maailmalle käytännössä välittömästi. Ohje oli suunniteltu tietenkin niin, että mahdollisimman moni saisi sen rakennettua.

Tämä minun henkilökohtainen versioni eroaa tuosta ohjeesta useammalla merkittävällä ja ilmiselvällä tavalla. Ensimmäinen asia joka pistää silmään on pedaalin suurempi koko. Tämä mahdollistaa sen, että voin tehdä monia erilaisia pedaaleita saman peruskaavan ympärille. Kun kotelon koko on aina sama, on poraaminen, piirilevyn suunnittelu ja oikeastaan kaiken muunkin yhtenäistäminen helppoa. Iso kotelo siis mahdollistaa paitsi monipuoliset sisuskalut, myös isot kengät.


Laitoin piirilevylle paikat myös parille ylimääräiselle komponentille, jos haluan taas joskus kokeilla MXR Distortion+ -pedaalin tekemistä. Ja pedaali on tietenkin true bypass kuten nykyisin tuppaa tapana olemaan, melkein aina.


Jälleen yksi versio 70-luvun klassikosta. Ei ehkä maailman paras, mutta aivan helvetin hyvä.

TG-Music DOD250
TG-Music DOD250 guts

Käytän omassa yksilössäni TO99-koteloitua operaatiovahvistinta. Miksi? Koska voin. Texas instruments valmistaa edelleen LM741-oparia metallikannussa, ja NOS-osia on saatavana monenlaisia ja edullisestikin. Esimerkiksi Teslan valmistama MAA741 on oikein kelpo lutikka kullattuine jalkoineen. Bling ratkaisee!